compleet beeld metaal 3D print brug in Amsterdam wallen

Eerst metaal 3D-geprinte brug in Amsterdam

Afgelopen week waren wij in Amsterdam om een bezoek te brengen aan de 3D geprinte brug gemaakt door MX3D. De nieuwe brug verbindt hierbij de kades van de Oudezijds Achterburgwal. Er zijn verschillende meningen over het uiterlijk van de brug: Positief maar voornamelijk negatief. Waar komen deze meningen vandaan? 

Bij aankomst is het eerste wat opvalt de excentrieke vorm van de brug. De ronding van de brug eindigt in een golvende vorm die in een spiraalachtige beweging naar beneden gaat. Deze lijnen laten goed zien dat vormvrijheid één van de grote voordelen van het 3D printen is.

De belangstelling voor de brug is groot. Er waren veel bezoekers om de brug te bewonderen en er werden interviews afgenomen om mensen hun mening te peilen. In eerste opzicht leken de mensen zeer enthousiast.

Als je de brug van dichtbij bekijkt valt het op dat de structuur van het staal heel grof is. Dit zou de indruk kunnen wekken dat deze brug snel in elkaar is gezet dat vervolgens voor sommige mensen als ‘lelijk’ zou kunnen worden aangezien. Dit was ook vaak de kritiek.

Wat we echter zien is het resultaat van 3D printen. De brug is geproduceerd door middel van robots waar lasapparatuur op is gemonteerd. De producten die met deze techniek worden geproduceerd zijn (net als andere vormen van AM) laag voor laag opgebouwd. De structuur van de brug is hier een direct resultaat van.

Buiten de excentrieke vorm heeft de burg ook nog een aantal andere voordelen. De brug zit vol met sensoren die veel verschillende metingen uitvoeren. Zo kan er worden gemeten of er eventueel reparaties moeten worden uitgevoerd en hoeveel mensen er dagelijks over de brug heen lopen. Dit maakt het ook een slimme brug. De data is heel waardevol voor de toekomst en de innovatie in het 3D printen. Hoe meer we weten over de levensechte toepassing van deze techniek, hoe veiliger en creatiever we kunnen zijn in het ontwerpen ervan. 

Als liefhebber van de techniek zijn wij erg enthousiast over het resultaat van MX3D. Iedereen zal zijn eigen mening hebben over de vorm en structuur van de brug. Wat we in ieder geval weten is dat de komende twee jaar deze brug nog een bezienswaardigheid blijft waar veel mensen een kijkje gaan nemen!