Skip to content

Materiaal & Kwaliteit

3D Print techniek

Dit moment maken wij alleen gebruik van FDM printen. Dit staat voor Fused Deposition Modeling. Deze techniek werkt door middel van het verhitten van een plastic draad materiaal boven de smelttemperatuur waarna het materiaal door een zeer kleine opening naar buiten wordt geperst. De plastic draad wordt geleverd op spoelen en hebben doorgaans een diameter van 1,75 mm of 2,85 mm. Dit materiaal wordt ook wel filament genoemd. Het meest gebruikte materiaal voor 3D printen is PLA, dit is een biologisch afbreekbaar materiaal die zeer gemakkelijk te printen is.

Voordat het materiaal door de opening (nozzle) wordt geperst moet het eerst worden opgewarmd. PLA wordt verwarmd naar ongeveer 190-210 graden celcius. 

Wanneer het materiaal door de nozzle naar buiten wordt geperst zal de machine bewegen in een X-Y-Z co√∂rdinaten systeem om het vloeibare materiaal op de juiste plek te leggen. Als de bewegingen zijn voltooid is je 3D print klaar voor gebruikt. 

3D print filament spoolen

Mogelijkheden 3D printen

3D print eigenschappen
FDM printen
Laaghoogte
100 – 400 Micron
Snelheid
Gemiddelde
Afwerking
Verven, schuren, lakken, spuiten etc.
Kosten
Laag
Kleuren
30+ kleuren
Materialen
PLA,PLA-X,PETG,Nylon,TPU,FLEX etc.
Bouwvolume printer
210x210x250 mm
Meerdere kleuren
Meer kleuren 3D print mogelijk door MMU
Afwerking toplaag
Medium tot glad

Door de snelle ontwikkeling in het FDM printen zijn er tegenwoordig veel materialen ontwikkeld. Al deze verschillende materialen kunnen worden gebruikt voor een specifieke toepassing. Voor bedrijven in de maak-industrie is 3D printen vaak een uitkomst voor het vervangen van machine onderdelen of voor het maken van gereedschappen. Hiervoor worden vaak engineering materialen gebruikt zoals Nylon en POM. Deze hebben betere mechanische eigenschappen waardoor ze langer meegaan. 

Indien een geen specifieke mechanische eigenschappen nodig zijn, zijn er ook veel ontwikkelingen in het 3D printen met filamenten die esthetische toepassingen vinden zoals het printen van PLA met houtvulling zodat die eruit ziet alsof het gemaakt is door middel van houtbewerking. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte filamenten. Indien je een materiaal nodig hebt die niet in de lijst te vinden is kunt u contact met ons opnemen en zullen wij u helpen het geschikte filament te vinden.

3D print materialen

3D filament
Kleuren
Eigenschappen
PLA
26+ Kleuren inclusief glitter en satijn
Gemakkelijk om te printen, biologisch afbreekbaar, grote beschikbaarheid. PLA wordt het meest gebruikt in het 3D printen. Ideaal voor beginners in het 3D printen.
PETG
30+ kleuren
Redelijk gemakkelijk te printen, sterker dan PLA, voedselveilig. Wil je net iets meer stevigheid in je ontwerp dan raden wij PETG aan. Om met dit materiaal te kunnen printen is meer kennis vereist.
ABS
10+ kleuren
Sterk, licht gewicht, duurzaam materiaal. Wegens de stoffen die vrijkomen bij het printen van ABS gebruiken wij dit momenteel niet. Voor het printen van ABS is een geconditioneerde ruimte nodig.
TPU
5+ kleuren
Flexibel, duurzaam materiaal, lastig te printen, chemisch resistent. Flexibel TPU materiaal gaat lang mee doordat het zeer schokbestendig is. Bij vervorming gaat dit materiaal weer terug naar zijn oorspronkelijke vorm.
Nylon
1 kleur
Chemisch resistent, hoge sterkte materiaal. Nylon is een extreem taai en sterk materiaal. Zeer geschikt voor toepassingen in de industrie. Het materiaal is zeer vocht en temperatuur gevoelig waardoor het zeer lastig te printen is.
PVA
1 kleur
Oplosbaar materiaal (in water), gemakkelijk te printen, hecht goed aan andere materialen. PVA wordt gebruikt als ondersteuning in andere vormen van printen.
Blends
10+ kleuren
Blends zijn materialen die uit verschillende componenten bestaan vanwege specifieke sterkte of esthetische toepassingen. Voorbeelden hiervan zijn hout PLA, PLA met marmer uitstraling en metaal vulling voor toepassingen voor hogere temperaturen.