Skip to content

Materiaal & Kwaliteit

Zo werkt 3D printen

3D printen in zijn algemeen werkt vaak op hetzelfde principe. Laag voor laag wordt het product opgebouwd tot het de uiteindelijk gewenste vorm heeft. Elke laag moet in een vaste staat zijn voordat de volgende laag kan worden gelegd. Hierbij is het afhankelijk van de techniek welke methode gebruikt wordt om het materiaal te binden. Sommige technieken gebruiken temperatuur, andere technieken werken op basis van licht. Afhankelijk van de techniek is er een divers aanbod van materialen, van metalen tot kunststoffen.  

De meest gebruikte techniek voor 3D printen is FDM. Dit staat voor Fused Deposition Modeling. Deze techniek werkt door middel van het verhitten van een kunststof draad tot de smelttemperatuur waarna het materiaal door een zeer kleine opening naar buiten wordt geperst. Dit draad wordt ook wel filament genoemd en kan bestaan uit veel verschillende soorten materialen met elk zijn eigen voordelen.

Wanneer het materiaal door het mondstuk naar buiten wordt geperst zal de machine de eerste laag materiaal neerleggen. Wanneer de eerste laag gestold is zal de volgende worden neergelegd. Net zo lang tot het eindproduct gereed is. 

3D print filament spoolen

Mogelijkheden 3D printen

Door de snelle ontwikkeling in het FDM printen zijn er tegenwoordig veel materialen ontwikkeld. Al deze verschillende materialen kunnen worden gebruikt voor een specifieke toepassing. Voor bedrijven in de maak-industrie is 3D printen vaak een uitkomst voor het vervangen van machine onderdelen of voor het maken van gereedschappen. Hiervoor worden vaak engineering materialen gebruikt zoals Nylon en POM. Deze hebben betere mechanische eigenschappen waardoor ze langer meegaan. 

Indien een geen specifieke mechanische eigenschappen nodig zijn, zijn er ook veel ontwikkelingen in het 3D printen met filamenten die esthetische toepassingen vinden zoals het printen van PLA met houtvulling zodat die eruit ziet alsof het gemaakt is door middel van houtbewerking. Hieronder een overzicht van de meest gebruikte filamenten. Indien je een materiaal nodig hebt die niet in de lijst te vinden is kunt u contact met ons opnemen en zullen wij u helpen het geschikte filament te vinden.

Materialenoverzicht 3D printen

Materialen 3D print service FDM

 ABSFlexibelPLAHIPSPETGNylonKoolstof gevuldPVA
Sterkte (MPa)4023-4365325340-8545-4878
Stijfheid5/101/104/107/105/105/1010/103/10
Duurzaamheid8/109/104/107/108/1010/103/107/10
Maximale temperatuur98°C60-75°C52°C100°C73°C80-95°C52°C75°C
Beschikbare kleuren~20~3~60~10~15~511
VoordelenSlagvast, hitte bestendigFlexibel, zacht, weerstand tegen vermoeiing Goedkoop, sterkSlagvast, oplosbaar, hitte bestendigWaterbestendig, chemisch resistent, weerstand tegen vermoeiingFlexibel, slagvast, hittebestendig, weerstand tegen vermoeiingComposiet, sterkFlexibel, oplosbaar, weerstand tegen vermoeiing